De Gruyter pand

Wat zijn wij trots op ons monumentale pand! 

Ons pand was één van de twintig De Gruyter-winkels in Utrecht: andere zaten onder meer in de Twijnstraat, Burgemeester Reigerstraat, Kanaalstraat en aan de Amsterdamsestraatweg en het Vredenburg. De naam van de zaak stond altijd in hoofdletters op de gevel. Het leek op de Jugendstil. Op onze gevel is het ook (weer) duidelijk te zien.

Luxe uitstraling

De Gruyter-winkels hadden een luxueuze inrichting met kristallen kroonluchters en marmeren toonbanken. Andere kenmerken waren de bijzondere winkelpuien, de verse koffiegeur en het Snoepje van de Week voor de kinderen. 

Tableaus

Halverwege de vorige eeuw telde het concern 550 filialen. Veertig winkels hadden keramieken tegeltableaus met Brabantse landschappen en exotische taferelen, gemaakt door het Utrechtse bedrijf Holland. Alleen in ons pand, dat werd geopend in 1911, zijn de tableaus nog in originele staat. Het pand en de tableaus zijn gemeentelijk monument. 

Het De Gruyter-concern werd in 1818 opgericht. Het komt van oorsprong uit Den Bosch, maar de succesvolle winkelformule startte aan het Vredenburg. Doordat niet tijdig werd ingespeeld op de veranderde wensen van de consument (breed assortiment van merkartikelen en zelfbediening), sloot het concern in 1977 de deuren.

Filmpje 'Van Rossum vertelt: Utrechts Blauw'

Een deel van deze uitzending werd bij ons in het pand opgenomen!

Deze aflevering gaat over Utrechtse tegeltjes die eeuwenlang huizen in binnen- en buitenland versierden. Maarten van Rossum gaat op zoek naar de sporen die de tegelgeschiedenis in Utrecht heeft achtergelaten. 

In Utrecht zijn bijna vier eeuwen non-stop tegels gemaakt en beschilderd. Het is een industrie die Utrecht pas in de jaren '90 heeft verlaten en vele bloeiperioden heeft gekend.

De enorme vraag naar tegels ontstaat in de 17de eeuw. Tegels zijn hittebestendig, vochtwerend en gemakkelijk afneembaar, hygiënisch dus. Kortom, de ideale wandversiering. Veel Utrechtse tegels worden geëxporteerd naar ons platteland. Maar ook in het buitenland is er vraag naar de blauwwitte Utrechtse tegeltjes. De tegels zijn zelfs terug te vinden in paleizen in Rusland en Polen. Maarten gaat op zoek naar sporen van de twee min of meer bekendste tegelfabrieken in Utrecht: 'Holland' en 'Westraven'. Zeker tegelfabriek 'Holland' is later bekend geworden door de enorme jugendstil tegeltableaus die vele kruidenierszaken sierden, zoals De Gruyter.