Nieuws

De winnaars van de WMU-vrijwilligerstrofee 2017

DVSU Forza Friends wint WijMakenUtrecht-vrijwilligerstrofee 2017
Malika Moassaoui-Sadki (Steunpunt GGZ Utrecht) wint in de categorie ‘Vrijwilligers’
Wethouder Kees Diepeveen maakte donderdag 7 december – de Nationale Dag van de Vrijwilliger – de winnaars bekend van de WijMakenUtrecht-vrijwilligerstrofee 2017. De feestelijke uitreiking van deze jaarlijkse waarderingsprijs voor vrijwillige inzet vond plaats tijdens een speciaal diner voor 200 Utrechtse vrijwilligers in restaurant Kantien. Muzikaal duo DNL en dagvoorzitter Rob Koops presenteerde de avond.
 
In de categorie ‘Organisaties en initiatieven’ won Forza Friends de eerste prijs (€2500,-). Forza Friends biedt voetbal voor kinderen en volwassenen met een beperking en is één van de grootste g-voetbal verenigingen van Nederland (bijna 60 spelers). DVSU heeft ook nadrukkelijk het vizier naar buiten gericht en biedt de helpende hand aan tal van andere maatschappelijke initiatieven. ‘Meest opvallende is de groep enthousiaste vrijwilligers en ouders, jong en oud, die elkaar iedere week treffen om een mooie sportdag voor deze kinderen mogelijk te maken’, aldus de jury. 
 
De tweede prijs was voor Handwerkatelier van Hagar tot Ruth €1500,-), dit atelier biedt laagdrempelige handwerklessen en naailessen aan oude en nieuwe Utrechters. Iedereen is welkom, elk taalniveau en elke achtergrond. ‘In de drukte is het project een rustpunt in wijk Overvecht (en ook in Kanaleneiland) waar mensen zich veilig voelen en tot bloei komen’.
 
Derde prijswinnaar (€1000,-) Digiwijs (Wij3.0) verzorgt elk jaar computercursussen voor 350 cursisten. De jury was onder de indruk van hoe Digiwijs continu met de tijd meegaat, inmiddels geven ze les in de cloud en Open Office pakketten en ontwikkelen ze zelf bijbehorend lesmateriaal.  
 
De overige genomineerde organisaties waren Het Smulhuis (de Tussenvoorziening), Taal doet meer en U 2B Heard, zij ontvingen een eervolle vermelding. 
 
Categorie vrijwilligers
Uit de drie genomineerde vrijwilligers koos de jury Malika Moassaoui-Sadki als winnares. Malika zet haar jarenlange ervaring als mantelzorger (voor haar dochter) in als vrijwilliger bij Steunpunt GGZ Utrecht, waar ze andere mantelzorgers begeleid. ‘Het geeft mij energie om andere mensen in hun kracht te zetten’, aldus Malika. De jury vond haar een lichtend voorbeeld, vooral voor andere vrouwen. 
 
De overige genomineerden vrijwilligers waren Gerry Steffen (Straatnieuws Utrecht) en Reitz Jonkman (Digiwijs 3.0). Zij ontvingen een eervolle vermelding.
 
Directeur van VC Utrecht Judith Deynen kijkt terug op een geweldige avond: ‘Mooi dat alles samenkomt: deze waarderingsprijs, het diner speciaal voor Utrechtse vrijwilligers en dat op de Nationale Vrijwilligersdag. Bijzonder om te zien wat voor mooie nieuwe verbindingen er ontstaan!’. 
 
De jury bestond uit: Boudewijn van Uden (directeur communicatie ASR), Hanneke van der Marel (directeur VSU), Lorissa Jonker (winnaar 2016/Hospice), Marloes Metaal-Froon (raadslid CDA), Radj Ramcharan (lid Vrijwilligers Advies Raad), Rianne Brouwers (directeur 't Hoogt) en Rijk van Ark (directeur Utrecht marketing),