Vrijwilligersbeleid: de 6 B's

Door het formuleren van vrijwilligersbeleid geef je als organisatie aan dat je hebt nagedacht over het werken met vrijwilligers, vanaf het moment dat je hen werft tot het moment dat je afscheid van hen neemt. Het biedt duidelijkheid richting de vrijwilligers (waarom en hoe werkt de organisatie met vrijwilligers?) én aan de mensen die samenwerken met vrijwilligers (wat wordt van hen verwacht in het werken met vrijwilligers?).

  • Beschrijven: Met een visie maak je de rol van vrijwilligerswerk in de organisatie duidelijk. Waarom werken jullie met vrijwilligers? Welke posities of rollen hebben vrijwilligers? Welke rol hebben betaalde krachten? Welke functies en taken vervullen vrijwilligers? Wat doet de vrijwilligerscoördinator?
  • Binnenhalen: Maak een wervingsplan, denk na over de selectie en de inwerkperiode. Bepaal ook wie er verantwoordelijk is. Wat hebben jullie vrijwilligers te bieden? Hoe ga je mensen zoeken: via je eigen netwerk of via andere kanalen? Wat is jullie imago?
  • Begeleiden: Door goede begeleiding blijven vrijwilligers langer actief en zijn ze gemotiveerder. Wie begeleidt de vrijwilligers? Wie is het aanspreekpunt? Hoe ziet de deskundigheidsbevordering eruit? Is er een evaluatiegesprek? Is er sprake van een ‘loopbaan’ (wisselende functies)? En wat doe je met slecht functionerende vrijwilligers?
  • Basisvoorwaarden: Over deze zaken dient duidelijkheid te zijn vóór de start van de vrijwilligers. Is er een vrijwilligersovereenkomst? Zo ja: hoe ziet deze er uit? Welke vorm van onkostenvergoeding wordt gehanteerd? Welke verzekeringen zijn er? Hoe worden conflicten opgelost?
  • Belonen: Aandacht besteden aan vrijwilligerswerk en belonen zijn belangrijk voor vrijwilligers. Hoe gaan jullie hier vorm aan geven?
  • Beëindigen: Naast een afscheidsmoment (als de vrijwilligers dat op prijs stellen), is het ook handig om feedback te vragen. Hier kunnen jullie van leren. En als het goed is, houd je er een ambassadeur van jouw organisatie aan over!

Keurmerk Goed Geregeld

Het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld is een landelijk keurmerk dat wordt toegekend aan vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke instellingen die met hun vrijwilligersbeleid voldoen aan door NOV gestelde kwaliteitscriteria. Hiermee laat je aan vrijwilligers zien dat jullie vrijwilligerswerk succesvol is georganiseerd. Je kunt een zelfevaluatie doen op de website van het NOV en/of een beoordeling aanvragen bij een van onze adviseurs.

Vrijwilligersbeleid opstellen

De onderdelen zoals beschreven in deze hand-out zijn een samenvatting van een goed vrijwilligersbeleid. Ze vormen een eerste stap. Wil je goed aan de slag? Kies dan een van de publicaties onder 'kom hier meer te weten over' als leidraad, ze helpen je bij het opstellen van een compleet vrijwilligersbeleid.

Al vrijwilligersbeleid aanwezig?

Beleid is meestal opgesteld voor de lange termijn en het is belangrijk om dit minimaal een keer per jaar te evalueren. Misschien zijn er dingen veranderd? Vrijwilligersbeleid is geen stoffig document dat in een la ligt, maar een praktisch handboek dat je, wanneer nodig, kunt raadplegen. Ook kun je een kopie van het vrijwilligersbeleid of een korte samenvatting ervan, aan nieuwe vrijwilligers geven.

Neem contact op met onze adviseurs

Stel al je vragen rondom vrijwillige inzet

Mirjam van Dijk
Mirjam van Dijk[email protected]06 - 8215 9358
Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest
Rosalie Lansing
Rosalie Lansing [email protected]06 - 57503371
Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern
Robin Izelaar-Laisina
Robin Izelaar-Laisina[email protected]06 - 82006976
Binnenstad, Noordoost, Oost en Zuid