Selecteren en matchen van vrijwilligers

Met potentiële vrijwilligers is het slim om een kennismakingsgesprek te voeren, zo leer je iemand een beetje beter kennen en kom je er samen achter of jullie een match hebben en zo ja, welke taken er bij hem of haar passen.

Matchen

Match een vrijwilliger aan een taak, niet een taak aan een vrijwilliger.

Natuurlijk moeten sommige dingen gedaan worden, maar ga op zoek naar de taken die een vrijwilliger graag wil doen. Het helpt daarbij om een lijst van losse taken te hebben waar de organisatie behoefte aan heeft en die door te nemen tijdens een kennismakingsgesprek.


Moet een vrijwilliger per se aan bepaalde eigenschappen voldoen? Vermeld die dan in de vacature. Bijvoorbeeld ‘zelfstandig kunnen werken’, een minimale leeftijd of ervaring met de doelgroep. Doe dit alleen als het noodzakelijk is voor de functie en let op dat je niet naar de 'perfecte' persoon zoekt, waardoor er niemand meer reageert.

Selecteren

Zorg voor heldere informatie voordat iemand op gesprek komt. Dat kan bijvoorbeeld door een informatieboekje. Op deze manier stuur je de verwachtingen en voorkom je dat mensen vroeg afhaken.

De beste indruk van iemands vaardigheden en mogelijkheden krijg je door een kleine casus of proef te doen. Neem bijvoorbeeld een cliënt mee tijdens een gesprek of doe een kleine testopdracht. Je kan ook beginnen met inwerken of iemand mee laten lopen. Dan kunnen jullie van beide kanten kijken of het is wat jullie van elkaar verwachten.


In de hr-wereld wordt vaak het STAR-interview gebruikt om mensen te selecteren voor een functie. Dit staat voor situatie, taak, actie en resultaat. Soms wordt hier nog reflectie aan toegevoegd. Het idee achter deze methode is dat iemands vroegere gedrag een goed beeld kan geven van iemands huidige gedrag.


Voorbeeld van een STAR-interview

  • Situatie: Geef een voorbeeld van een situatie waarin je geduldig moest zijn.
  • Taak: Wat moest je hier bereiken? Of wat wilde je bereiken?
  • Actie: Hoe heb je de situatie aangepakt? Wat heb jij hierin gedaan?
  • Resultaat: Wat waren de resultaten van je acties? Wat gebeurde er?
  • Reflectie: Hoe vond je het gaan? Zou je de volgende keer iets anders aanpakken?

Tips

Heb je veel aanmeldingen van vrijwilligers?

Laat mensen dan van te voren schriftelijk wat vragen beantwoorden, zodat je een leidraad hebt en het gesprek sneller en efficiënter kan verlopen.

Betrek zittende vrijwilligers

Waar mogelijk - ook bij de werving en selectie van nieuwe vrijwilligers. Bijvoorbeeld door samen een gesprek te voeren, de nieuwe vrijwilliger een keer mee te laten lopen met een zittende vrijwilliger en hen beide (apart!) na afloop feedback te laten geven over hoe het ging.

Sommige organisaties hebben goede ervaringen met een 'matchingsdiner'.

Dit is een moment waarop maatjes elkaar op informele wijze leren kennen. Dat kan door samen te eten (of een andere activiteit te ondernemen). Aan het einde kunnen duo's (of groepjes) worden gevormd.

Neem contact op met onze adviseurs

Stel al je vragen rondom vrijwillige inzet

Mirjam van Dijk
Mirjam van Dijk[email protected]06 - 8215 9358
Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest
Rosalie Lansing
Rosalie Lansing [email protected]06 - 57503371
Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern
Robin Izelaar-Laisina
Robin Izelaar-Laisina[email protected]06 - 82006976
Binnenstad, Noordoost, Oost en Zuid