Vrijwilligers behouden
Als je eenmaal vrijwilligers hebt geworven, komt de volgende stap: ze behouden. Want je wilt natuurlijk dat je vrijwilligers zich blijven inzetten!
Als je eenmaal vrijwilligers hebt geworven, komt de volgende stap: ze behouden. Want je wilt natuurlijk dat je vrijwilligers zich blijven inzetten!
1. Inspelen op motivatie
Voor het behouden van vrijwilligers is het cruciaal dat je inspeelt op de intrinsieke motivatie. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd dit te doen. Probeer er dus per vrijwilliger achter te komen waarom iemand dit vrijwilligerswerk doet. Het beste kom je daarachter door het gewoon te vragen. Dit kun je direct bij een kennismakingsgesprek al vragen. Je kan hier dan later aan refereren.
2. Goed geïnformeerd worden
Een van de belangrijkste redenen waarom vrijwilligers stoppen is een gebrek aan informatie. Als het niet duidelijk is wat je moet doen, aan wie je iets kunt vragen of waarom je iets doet, haak je af. Ook zichtbare resultaten houden mensen gemotiveerd. Daarnaast blijven mensen meer betrokken bij de organisatie als ze op de hoogte zijn van veranderingen, successen en andere relevante informatie.
3. Inspraak, feedback en evaluatie
Ook inspraak, feedback en evaluatie zijn een manier om vrijwilligers te behouden. Misschien zijn er wel dingen die veranderd kunnen worden die de vrijwilligers belangrijk vinden? Het krijgen van feedback wordt door vrijwilligers ook gewaardeerd, het geeft aan dat hun werk gezien wordt en belangrijk is. Geef hen daarnaast de ruimte elkaar en ook jou feedback (terug) te geven.
4. Waarderen
Vrijwilligers geven vaak aan dat de waardering en persoonlijke aandacht die ze krijgen tijdens hun werk belangrijke redenen zijn om zich te blijven inzetten. Het kan in iets kleins zitten: een kaartje wanneer iemand jarig is, een compliment tijdens een vergadering of iemand de ruimte geven om zijn/haar ideeën uit te kunnen voeren. Vaak vinden vrijwilligers het ook leuk als er iets groters wordt georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een vrijwilligersfeest. Let bij het waarderen wel op dat er verschillende 'waarderingstalen' bestaan: niet iedereen ervaart dezelfde dingen als een bedankje.
5. Goed beëindigen
Het lijkt vreemd om beëindigen op te nemen in een stuk over het behouden van vrijwilligers. Toch is het goed beëindigen en het voeren van een exitgesprek belangrijk voor het behoud. Vaak komt er waardevolle feedback uit zo'n exitgesprek. Ook kan je dingen bespreken zoals overdracht of een terugkeer in de toekomst. Of misschien kan iemand aan de slag bij een andere organisatie? Dan is diegene toch behouden als vrijwilliger, al is dat dan niet bij jullie eigen organisatie. Soms kan een voormalig vrijwilliger optreden als ambassadeur van de organisatie en bijvoorbeeld nieuwe vrijwilligers aandragen. Dat lukt alleen wanneer iemands vrijwilligerswerk goed wordt afgesloten.
Deskundigheidsbevordering en groeimogelijkheden
Deskundigheidsbevordering wordt vaak ook als een vorm van waardering ervaren, vooral door hoger opgeleide vrijwilligers. Ook (door)groeimogelijkheden, bijvoorbeeld een andere functie of meer (of minder) verantwoordelijkheden, kan vrijwilligers betrokken houden. Zeker wanneer mensen al enige tijd actief zijn, kan de motivatie verhoogd worden door een ander takenpakket en/of deskundigheidsbevordering.