‘Bij het Papiercafé kun je heel concreet iemand helpen, je ziet direct resultaat!’

Arjen Bezemer – vrijwilliger Papiercafé

Arjen Bezemer (54 jaar) woont al 20 jaar met zijn vrouw en drie kinderen in Overvecht. Hij is wiskundedocent op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en daarnaast actief lid van de oecumenische Johannescentrumgemeente. Via deze gemeenschap vond hij ook het Papiercafé, een initiatief waar hij inmiddels al bijna twee jaar vrijwilliger is. Bij het Papiercafé helpen twee vrijwilligers bezoekers bij hun ‘papier’-zaken. Arjen: ‘Je kunt echt het verschil voor mensen maken door gewoon iets te regelen!’ 

 ‘Het is een soort spreekuur voor mensen die moeite hebben met bureaucratie. Het kan gaan om een brief van de gemeente of de woningbouwvereniging waar ze niets van snappen. Of ze vragen hulp bij het aanvragen van een U-pas of bijvoorbeeld bijzondere bijstand. Als je de taal niet goed machtig bent is dat vaak een hele puzzel. 


Maar het ligt echt niet altijd alleen aan de taal. Soms zijn mensen oprecht verbaasd als ze een brief krijgen, “Hoe kan dit nou, ik had dat toch goed geregeld?” Zo’n brief geeft dan ook niet altijd voldoende duidelijkheid, dan moet je er echt achteraan bellen om dingen opgehelderd te krijgen. Dat doen wij dan voor ze, want dat is nu eenmaal een stuk makkelijker als Nederlands je moedertaal is. Wij kunnen het dan weer rustig uitleggen aan de bezoeker. 

Het is soms wel heel frustrerend - zelfs confronterend - om te zien hoe de overheid met burgers omgaat. Er is veel wantrouwen. Als iemand in de bijstand ook maar iets bijverdient, zitten ze er meteen bovenop. Dat leidt ertoe dat ze gekort worden op hun uitkering of moeten terugbetalen en dat leidt vervolgens tot veel armoedeproblemen. Het is droevig om te zien.  


Maar het is mooi vrijwilligerswerk en bijzonder om direct het resultaat te zien. Mensen zijn heel blij dat we bepaalde zaken voor ze kunnen regelen. Ik heb eerder ook veel vrijwilligerswerk gedaan maar dat was vooral bestuurlijk, een beetje hoog over. Zo was ik jarenlang betrokken bij Overvecht Aardgasvrij, ik heb daar veel tijd in gestoken, maar wat ik nu doe is veel zinvoller. Dit is heel concreet iemand direct verder helpen.  


We zien geregeld bekende gezichten. Mensen die eerder goed geholpen zijn, weten ons makkelijk te vinden voor een andere vraag. Inmiddels zijn er momenten dat het zo druk is dat we niet iedereen kunnen helpen. De meeste vragen zijn ook geen standaardvragen, dus daar moeten we zelf ook eerst even wat research voor doen. Gelukkig kun je tegenwoordig echt heel veel terugvinden online. Dan ben je toch zo een half uur tot drie kwartier per vraag bezig, zeker als je moet bellen en ook vaak lang in de wacht staat. Maar die diversiteit maakt het ook interessant. En het blijft mooi dat je echt het verschil voor iemand kunt maken door gewoon iets te regelen!’ 


Ook vrijwilliger worden bij het Papiercafé? Dat kan al vanaf 1 keer per maand. Er zijn tien verschillende locaties in de stad, bekijk hier de vacatures.