Navigatie overslaan

Fondsen en subsidies

Er zijn in Nederland meer dan 1.000 verschillende fondsen en subsidies, ieder met hun eigen focus, regels en doelstellingen.

Voor vrijwilligersorganisaties is het aanschrijven van fondsen en het aanvragen van subsidies dan ook een veel gebruikte manier om financiën te verkrijgen.

Vinden van het juiste fonds

Het is belangrijk om een passend fonds en/of subsidieregeling te vinden. Wanneer jouw aanvraag niet voldoet aan de doelstelling(en) en de voorwaarden, wordt jouw plan direct afgewezen. 

Om dit zelf te controleren, hebben sommige fondsen een quickscan ontwikkeld die op hun website staat. De meeste andere fondsen en subsidieverstrekkers communiceren hun voorwaarden en doelstellingen op hun website, anders zijn ze op te vragen.


TIP: Veel fondsen staan open voor overleg Weet je niet zeker of je project voldoet aan de voorwaarden en doelstellingen? Bel dan met een van hun adviseurs!

Utrechtse fondsen en subsidies

Behalve landelijke fondsen bestaan er ook enkele regionale fondsen en subsidies. 

Twee grote fondsen uit Utrecht:

Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht. Voor iedereen die een goed plan heeft om zich vrijwillig in te zetten voor de buurt, de wijk of de stad Utrecht (ook mogelijk als particulier).

K.F. Hein Fonds. Voor projecten op het gebied van cultuur, maatschappelijk werk, podiumkunst, monumentenzorg, natuurbehoud en volksgezondheid in de provincie Utrecht.


Andere fondsen zijn: Fentener van Vlissingen Fonds (kunst en cultuur), De Winter-Heijnsius Stichting (sociaal-maatschappelijk), Ondernemersfonds Utrecht en VSBfonds (divers). Zoek ook vooral zelf verder in de Utrechtse Fondsenzoeker.

Tips voor fondsenwerving

• Veel fondsen vereisen meerdere bronnen van cofinanciering, zodat je project niet alleen van hun fonds afhankelijk is. Vraag dit na bij het fonds.

• Laat zien hoe jouw project aansluit bij de doelstellingen van het fonds.

• Schrijf helder, kort en bondig. Het kan helpen om iemand anders mee te laten lezen of je tekst even te laten liggen en daarna opnieuw te lezen.

• Als er een wijziging ontstaat in het projectplan, of een fonds wijst een aanvraag af, stel de overige fondsen hiervan dan op de hoogte. Ze willen altijd op de hoogte zijn van alle wijzigingen.

• Voor het opstellen van een goede begroting is het handig om een paar offertes op te vragen. Vaak moet je ook een kopie van iedere offerte meesturen op het moment van indienen. Dit ter onderbouwing van de posten die je opvoert in de begroting. 

• Door fondsenwerving professioneel en doordacht aan te pakken, vergroot je de kans op succes aanzienlijk. Soms kan het daarom handig zijn om een betaalde fondsenwerver in te schakelen. Ook is er veel kennis en informatie beschikbaar op internet.

Advies op maat?

Neem contact op met een van onze adviseurs! Zij denken graag met je mee.

Rosalie Lansing
Rosalie Lansing [email protected]06 - 57503371
Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern
Mirjam van Dijk
Mirjam van Dijk [email protected]06 - 8215 9358
Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest
Robin Izelaar-Laisina
Robin Izelaar-Laisina[email protected]06 - 82006976
Binnenstad, Noordoost, Oost en Zuid

Powered by Deed‌mob Tools ·