Bijeenkomst samenwerking met de Universiteit Utrecht
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/buurthuis-de-nieuwe-jutter/activiteiten/Bijeenkomst-samenwerking-met-de-Universiteit-Utrecht/65623 om je aan te melden
Samenvatting
Bijeenkomst voor vrijwilligerscoördinatoren over de samenwerking met de universiteitUitgebreide omschrijving
Uitnodiging bijeenkomst ‘Samenwerking maatschappelijke organisaties en UU’
Binnen de universiteit is Community Engaged Learning, een groot onderwerp en dit breidt zich steeds verder uit. Vanuit het Verschilmakers Netwerk organiseren we deze bijeenkomst om maatschappelijke partners te informeren over de mogelijkheden en tegelijkertijd is het een moment om vanuit ons (maatschappelijke organisaties) aan te geven wat voor hen nodig is om zo'n samenwerking succesvol te laten zijn.
Praktische informatie
Wat: bijeenkomst voor vrijwilliger coördinatoren van maatschappelijke organisaties over de samenwerking met de universiteit.
Wanneer: dinsdag 27 juni, 16.00u tot 18.00u
Waar: nader te bepalen, in stad Utrecht
Programma:
- informatie over mogelijkheden binnen community engaged learning
- voorbeelden delen van 4 cursussen op de universiteit waarin wordt samengewerkt met maatschappelijke organisaties
- uitwisselen behoefte & wederzijdse verwachtingen in samenwerking onderwijs
- netwerkborrel en overzicht van ingangen en contactpersonen binnen de universiteit
Interesse en aanmelden? Via de roze knop!
Beschrijving cursussen & pitches:
Keuzecursus ‘Pijn’, docent: Anneke van Houwelingen (Farmacie)
Pijn vanuit wetenschappelijk en maatschappelijke context" bestuderen bachelorstudenten het thema pijn vanuit vijf verschillende perspectieven (biomedisch, filosofisch, kunst, psychologisch en antropologisch perspectief). Binnen het project(onderwijs) "Ease the pain" gaan de studenten zelf op zoek naar een (externe) partner om samen een project mee te starten en uit te voeren. Het project wordt ingekleed in overleg met de partner en kan verschillende vormen (o.a. onderzoek, social media gebruik, spelontwerp) omvatten.
Cursus ‘Stadsstudio’, docent: Irina van Aalst (Sociale Geografie en Planologie)
“In de stadsstudio’s leren en werken studenten (BA sociale geografie en planologie) met maatschappelijke partners, organisaties en bewoners in de stad. Zo dragen ze actief bij aan een stad van en voor iedereen (een inclusieve stad). Stadsstudio projecten zijn onder andere gericht op de toegankelijkheid van openbare ruimten, op sociale veiligheid en netwerken in buurten, op de beschikbaarheid van woningen en de aanwezigheid van toeristische voorzieningen. Te denken valt aan het dagelijkse leven van studenten op de campus en effecten van gentrificatie op zittende bewoners.
Met de eerder opgedane kennis en vaardigheden kunnen studenten een bijdrage leveren aan stedelijke en regionale uitdagingen en mét maatschappelijke partners bepalen wat een zinnige interventie is (co-creatie).”
Cursus ‘Kennis voor de samenleving’, docent(en): Berteke Waaldijk en Jocelyn Ballantyne (Geesteswetenschappen)
In de cursus ‘Kennis voor de samenleving’ gaan bachelorstudenten op zoek naar maatschappelijke partner met of voór zij kunnen samen werken. Zij studeren cultuurwetenschappen (talen, communicatie, geschiedenis, religie, gender, media, kunst, theater, gender, filosofie, muziek) en ze willen hun kennis inzetten in een (stage-)project waarbij zij voor of met een organisatie die iets heeft aan hun vaardigheden en inzichten. Ze ontwerpen samen met een partner een project (iets uitzoeken, iets ontwerpen, iets schrijven, interviewen, een podcast maken, helpen bij een subsidieaanvraag) en als het klikt voeren ze dat project ook uit.
Cursus ‘Ontwerpen van Interactieve Systemen’, docent: Christof van Nimwegen (Informatica)
In de cursus Ontwerpen van Interactieve Systemen (OIS) maken studenten kennis met human centred design: het ontwerpen van systemen die nauw aansluiten bij de activiteiten, wensen en waarden van gebruikers en opdrachtgevers. Opdrachten vanuit non-profit organisaties en instellingen bieden studenten de gelegenheid om in een realistische setting hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Opdrachtgevers krijgen de kans om nieuwe plannen en ideeën uit te laten proberen door een aantal studentengroepen. Hun ontwerpen worden gebruikt als inspiratie voor het verdere ontwikkeltraject.
Over Buurthuis de Nieuwe Jutter
Wij zijn een buurthuis in Rivierenwijk in Utrecht. Een bijzonder buurthuis want wij, de bewoners uit Rivierenwijk, beheren met elkaar dit buurtcentrum Wij willen dat onze Nieuwe Jutter een plek is waar mensen graag komen om anderen te ontmoeten en waar zij zich welkom voelen. Daarvoor zetten vele vrijwilligers zich in.