‘Als je in de financiële problemen zit, wordt helder nadenken heel moeilijk’

- Ruth Das - Schuldhulpmaatje

Ruth Das (47 jaar) woont in Tienhoven, nét buiten Utrecht. Ze is gek op honden en heeft van haar hobby haar werk gemaakt: sinds dit najaar is ze hondengedragstherapeut. Daarnaast is ze ook al tien jaar vrijwilliger bij Schuldhulpmaatje. Ze heeft al verschillende maatjes begeleid. Meestal spreekt ze eens in de week af om ze te helpen bij financiële problemen. ‘Geldstress doet heel veel met mensen.’ 


‘Ik heb eigenlijk altijd wel vrijwilligerswerk gedaan, bij Amnesty International, verschillende festivals en een dierenpark. Tien jaar gelden zocht ik iets waarmee ik mensen kon helpen, maar wat ook flexibel genoeg was om naast een fulltimebaan te kunnen doen.

Schuldhulpmaatje sprak mij meteen aan, je helpt mensen echt concreet verder én ik kon mijn eigen agenda indelen. Heel handig, want destijds werkte ik nog fulltime als projectmanager in de reisbranche. Door Corona stopte dat.  


Mensen komen bij Schuldhulpmaatje via wijk- en buurtteams en de gemeente. Vaak kloppen ze ook zelf aan met hun probleem. Onze coördinator doet de intake, wat speelt er, wat zijn de verwachtingen? Hij koppelt iemand vervolgens aan een vrijwilliger. Dan is er een kennismakingsgesprek met z’n drieën. Er moet namelijk wel een klik zijn. Financiën zijn eigenlijk nog een taboe in Nederland en mensen moeten in zo’n traject wel met de billen bloot, hun hele hebben en houden delen. Als je niet eerlijk bent heeft het geen zin. 


We helpen mensen bij het oplossen van hun problemen, dat doen we samen, we doen het niet vóór ze. Zelfredzaam worden én zelf overzicht en inzicht krijgen, dat is juist zo belangrijk.

Bij de een gaat het makkelijker dan bij de ander. Het ene traject duurt ook langer dan het andere. Het is wel maatwerk wat we bieden. Je kijkt echt wat bij iemand past. Welk taakgebruik, welke vorm van registreren. Als je een systeem met ze opzet, moeten ze dat wel snappen anders blijven ze het naderhand niet gebruiken.


Ik werk vooral in Overvecht, met mensen voor wie Nederlands een tweede of derde taal is. Ze ontvangen al hun post in het Nederlands, die brieven zijn vaak nogal onduidelijk voor hen Dat zorgt voor paniek bij mensen. Ze zijn hierdoor altijd afhankelijk van anderen. Dat heeft een enorme impact, kost veel tijd en energie. Geldstress doet echt heel veel met mensen. Als je in de financiële problemen zit, wordt helder nadenken heel moeilijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je IQ daalt door geldstress. Goede keuzes maken is dan lastig.


Ik vind het na tien jaar nog steeds geweldig om dit vrijwilligerswerk te doen. Het is iets waar je mensen die in de problemen zitten – of dreigen te komen – heel concreet mee kunt helpen. We maken écht het verschil voor mensen!’