Wil je een bijdrage leveren aan de eerste 1000 dagen van een kind?
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Stichting-Al-Amal1/activiteiten/Wil-je-een-bijdrage-leveren-aan-de-eerste-1000-dagen-van-een-kind/23822 om je aan te melden
Samenvatting
Ben je zelf moeder of oma? Heb je zin en tijd om je pedagogische ervaring te delen? Word vrijwilliger voor project 1000 dagen!Uitgebreide omschrijving
Naleya zou uw dochter, vriendin of buurvrouw kunnen zijn. Ze woont in Utrecht en ze is zwanger. Haar eigen moeder en vriendinnen zijn ver weg. Deze heeft ze achter moeten laten na haar vlucht uit Eritrea. Naleya wil haar kindje een goede toekomst geven. Ze toont daadkracht en belangstelling. Maar Nederland is een ingewikkeld land. Ze voelt zich soms onzeker. Hoe verlopen een zwangerschap en bevalling in Nederland ? En daarna, wat zijn de verwachtingen van haar nieuwe omgeving? Doet ze het wel goed? En begrijpen mensen haar als ze iets in het Nederlands probeert te zeggen?
Naleya zoekt om die reden een maatje. Een maatje die haar tijdens de eerste 1000 dagen van een kind (vanaf de zwangerschap tot het 2e levensjaar van het kind) met raad en daad bij kan staan.
Zou u haar maatje willen zijn? Zie verder hieronder.
Als vrijwilliger (mamaatje) ga je aanstaande moeders en vaders ondersteunen bij een evenwichtige zwangerschap en opvoeding, zodat het toekomstige kind gezond en in een stabiele omgeving kan opgroeien.
Het gaat vaak om ouders met een migratieachtergrond die vaak nog niet zo lang in Nederland wonen. Ouders spreken daarom ook nog niet altijd goed Nederlands.
Wat ga je doen?
De eerste duizend dagen van het kind beginnen al bij de zwangerschap. Als Mamaatje word je gekoppeld aan het gezin. Je overlegt met de coördinator wat het gezin het meest nodig heeft. Meestal gaat het om het overdragen van kennis (hoe werkt geboortezorg in Nederland), het ondersteunen bij praktische zaken (zoals het meegaan naar het consultatiebureau etc.) en opvoeding.
Wat we jou kunnen bieden:
- Waardevolle persoonlijke contact
- Je werkt samen in een leuk en divers team
- Je krijgt een persoonlijk inwerk/meeloop programma, begeleiding en een organisatie waarop je kunt terugvallen
- Intervisie
- Je krijg toegang tot een aanbod aan trainingen en workshops voor vrijwilligers
- Een keer per jaar een vrijwilligersuitje of gezamenlijke afsluiting van het jaar
Wat we van jou (bij voorkeur) vragen:
- Cultuursensitief kunnen werken. Je bent creatief in het aangaan en onderhouden van een gesprek, in het maken van contact. Dit omdat we ouders ondersteunen met diverse culturele achtergrond (onder andere uit Afghanistan, Iran, Somalië, Eritrea, Marokko, Syrië, Nederland etc..) en veel moeders kennen de Nederlandse taal niet of matig.
- Pedagogische ervaring
- Je kunt samenwerken met andere hulpverleners
- Bij voorkeur een commitment van 2,5 jaar gemiddeld 4 uur per week.
- Je beheerst de Nederlandse taal
- Je bent empathisch, je neemt initiatief, je bent zelfstandig, geduldig en flexibel, je werkt op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen
- Je bent flexibel en hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.
- Je kunt zelfstandig werken en weet op tijd hulp te vragen waar nodig.
- Je staat open om de werkwijze van de stichting eigen te maken en toe te passen.
🗣️ Beheersing van het Nederlands
Wat wij vrijwilligers aanbieden
💸 VrijwilligersvergoedingOver Stichting Al Amal
In de visie van Al Amal is het van groot belang dat alle mensen (mannen, vrouwen, kinderen en jongeren) deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dit kan alleen wanneer kinderen opgroeien in een veilige, stabiele omgeving met ruimte voor zelfontplooiing. Dan is de kans het grootst dat ze opgroeien tot evenwichtige volwassenen. Veel ouders van multiprobleem gezinnen kunnen, om uiteenlopende redenen, hun kinderen deze veilige omgeving niet bieden en weten bovendien niet hoe ze de reguliere hulpverlening moeten benaderen. Al Amal steunt deze gezinnen bij het vinden van de juiste wegen.
De vrouwen die werkzaam zijn voor Al Amal werken vanuit een positieve grondhouding. Het benaderen van de ander opgelijkwaardig niveau en het inzetten op de eigen krachten en mogelijkheden van de ander vormen daarbij een belangrijk uitgangspunt. Al Amal heeft ervoor gekozen om vooral preventief te werken. Door de inzet van vertrouwenspersonen (sleutelfiguren) in de wijk en door de sterke vertrouwensband die ze heeft opgebouwd binnen vooral de Marokkaans Nederlandse gemeenschap, wil Al Amal een brugfunctie vervullen tussen diverse bevolkingsgroepen en instanties. Al Amal wil blijvend aanspreekbaar zijn voor zowel haar doelgroep als de diverse instanties om haar heen. Al Amal werkt, waar nodig, samen met de buurtteams, politie, sociaal makelaars, veiligheidshuis en andere instanties op het gebied van veiligheid en hulpverlening.