Rondleider in Kruideniersmuseum
Contactpersoon
Scan me of ga naar www.vcutrecht.nl/o/Stichting-Museum-voor-het-Kruideniersbedrijf/activiteiten/Rondleider-in-Kruideniersmuseum/63123 om je aan te melden
Samenvatting
In het Kruideniersmuseum hebben bezoekers vaak behoefte aan uitleg. De rondleider wijst de bezoekers de weg en vertelt e.e.a. over de rijke historie.Uitgebreide omschrijving
Naast de Tijdlijn en de Sociale rol van de Kruidenier -die beide fraai in beeld zijn gebracht- zijn er de nodige anekdotes te vertellen en kun je verdiepingen over het ontstaan van de Kruidenier geven. De rondleider voorziet hierin, maar kan ook inspringen in de Winkel. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vrijwilligers zo allround mogelijk worden, maar heeft een ieder zo zijn eigen voorkeuren.
De werktijden zijn:
Dinsdag t/m donderdag van 12.30 - 16.30
Vrijdag en zaterdag van 11.30 - 17.00 uur.
Met werken in ons kruideniersmuseum sta je midden in de maatschappij. Je werkt in wisselend teamverband in een fijne omgeving met prettige collega's.
Het vrijwilligerswerk is onbetaald, op basis van O.V. worden de reiskosten vergoed. Jaarlijks organiseren we 2 uitjes voor de vrijwilligers en op verjaardagen is er een attentie.
Naast het ontvangen van bezoekers zijn er nog commissies voor o.a. de collectie, communicatie, inkoop en onderhoud.
Zodra we over voldoende vrijwilligers beschikken, willen we in de zomermaanden ook op zondag open.
🗣️ Beheersing van het Nederlands
Over Museum voor het Kruideniersbedrijf
De stichting heeft ten doel het tentoonstellen en het in beeld, woord en geschrift brengen van de ontwikkeling van kruidenier naar supermarkt in Nederland, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Het museum is gevestigd in een oud 17e-eeuws pand. Binnen is het oude kruidenierswinkel van Betje Boerhaave zo goed als mogelijk nagebouwd zodat je direct het gevoel krijgt dat je in het verleden binnenstapt. Dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat je in de winkel, net als vroeger, levensmiddelen, kruidsnierswaren en lekkernijen kunt kopen. en het museum is ruimer opgezet. Kijk maar of u ze nog herkent, die producten van vroeger!
Het kruideniersmuseum neemt de bezoeker aan de hand van een tijdlijn mee terug in het verleden. Die tijdlijn begint in de middeleeuwen met de verkoop va specerijen en loopt door tot de huidige moderne supermarkt.
De tijdlijn laat de diverse belangrijke momenten in de ontwikkeling van de supermarkt zien, zoals de opkomst van het merkartikel, de opening van de eerste zelfbedieningssupermarkt, het plaatsen van de eerste glasbak (dat is inmiddels al meer dan 50 jaar! geleden) en de invoering van de streepjescode.
Het museum heeft daarnaast ruime aandacht voor de sociale rol van de kruidenier in de samenleving. Ook laten veel supermarktorganisaties in hun eigen vitrines een stukje van hun geschiedenis zien.